Top

Inceputurile 4G-ului in Romania

Acum cateva saptamani bune vorbeam cu niste tehnicieni, care lucreaza la una din companiile de telefonie de la noi, despre cum va fi 4G-ul de la noi si ce chestie tare o sa fie. De vreo 2 saptamani (pe 1 decembrie daca nu ma insel) Vodafone-ul a dat drumul la 4G in marile orase, iar astazi 12 decembrie, a pornit 4G-ul si la Orange.

Dupa o gramada de telefoane date + niste documentare am realizat ca degeaba am iPhone 5 ca momentan n-am sanse sa pup 4G. Chestia asta se intampla pentru ca, in Romania, 4G-ul stie momentan doar pachete de date. Nu stie voce sau sms-uri.

Asadar, momentan poti sa te “joci” cu 4G-ul doar daca ai sau daca-ti achizitionezi un modem compatibil 4G sau o tableta care sa stie 4G sau LTE.

Nu stiu exact cum e la Vodafone, dar la Orange daca vrei 4G, iti trebuie in primul rand un SIM special care sa stie 4G, iar ca sa-ti achizitionezi sim-ul 4G  trebuie sa te duci sa-ti faci un NOU abonament de date! Daca ai deja un abonament de date si vrei 4G nu prea ai ce face dacat sa astepti. Ceea ce voi face si eu, din pacate :( Sau poti sa-ti reziliezi contractul actual si sa-ti faci un nou abonament ca sa ai si 4G. Dar nu stiu daca merita sa faci asta pentru ca momentan acoperirea nu e prea mare in Romania.

La Vodafone, daca vrei 4G, iti trebuie SIM-ul special 4G si trebuie sa ai unul din abonamentele de date din oferta lor. Nu stiu daca si la Vodafone iti trebuie sau nu un abonament nou.

In concluzie, chiar daca avem 4G in Romania ofertele nu sunt extraordinare, asa cum sunt in Rep. Moldova (mi se pare foarte tare sa ai abonament cu 30 sau 50gb inclusi) si acoperirea e mica, deci daca iesi din oras sau din zona de acoperire 4G tot la 3G te intorci :)

Written by: OLiX

Sunt OLiX :)

Latest comments

 • AndreW 13 December 2012, 04:13

  Salutare olix,

  La vdf se face si prelungire pe 4G. ce-i drept si la ei tot doar pt date este iar momentan pana pe 1 ianuarie este in teste asta insemnand ca viteza de D maximum 75 mb/sec iar U maximum 35 mb/sec.

  Si la vdf ai nevoie de sim special pt ca astea standard se prajesc :) e nevoie de Usim :) doar ca acoperirea 4g chiar si acum la nivel de teste este de 10 orase mari :) ( Bucuresti, Brasov, Arad, Cluj, Constanta, Galati, Timisoara, Iasi, Bacau, Craiova )

  Mai multe detalii despre vdf gasesti la: https://www.vodafone.ro/personal/servicii-si-tarife/alege-vodafone/4g-lte/index.htm :p

  Zi usoara maine!

 • Vlad 14 December 2012, 14:36

  Foarte,foarte bun articolul ! http://www.fancumparaturi.ro/ iti sustine blog-ul !

 • Bolocan Ovidiu-Cristian 12 January 2013, 17:17

  Ma bucur ca a aparut 4G. Era nevoie de ceva nou in domeniul telefoniei. Pacat ca putine telefoane permit 4G…

Post a comment