Top

Eu não falo inglês

Dupa 4 zile de Lisabona si imprejurimi am realizat ca ne asemanam totusi la ceva cu portughezii – nu prea stim engleza! Incepand de la soferul de taxi si continuand cu casierita de la cofetarie, cea din magazinul de electronice de la mall si soferii de autobuze toti ne-au raspuns cu “Eu não falo inglês”!

Am zis initial ca e ok, oamenii peste 30-40 de ani nu stiu engleza, pe vremea lor nu se vorbea si n-au avut chef sa invete, dar cu tinerii ce naiba ne facem? De fapt aici sunt oameni si oameni si ii putem cumpara cu cei de la noi, pentru ca fac parte din exact aceleasi paturi sociale.

La magazinul de electonice ne-a vorbit engleza la perfectie un tip tanar, cool, care lucra in departamentul foto-it. La fel de bine in engleza se descurca angajatii de la ghiseele de informatii, dar nu toti.

In iarna, la Paris, n-am intampinat problema asta, cred ca 95% din oamenii cu care am intrat in contact acolo vorbeau engleza aproape perfect si cu accentul lor frantuzesc.

Engleza este cu siguranta cea mai raspandita limba din lume si nu-i voi intelege niciodata pe cei care nu vor sa o invete, pe cei carora le este lene sa o invete. Eu am inceput sa o invat initial de la televizor si apoi la scoala si am continuat prin a-mi pastra toate aplicatiile de pe calculator si telefon in engleza – ajuta!

Voi stiti engleza? Daca da, ce v-a determinat sa o invatati si daca nu, de ce?

[poll id=”34″]

Written by: OLiX

Sunt OLiX :)

Latest comments

 • Tudor 24 June 2010, 12:59

  stiu engleza destul de bine pentru ca pur si simplu este o limba de circulatie internationala si poate fi foarte utila in calatori avand in vedere ca nimeni nu are cum sa stie toate limbile.
  In plus de asta, eu fiind pasionat de electronica deci implicit domeniul tehnic, fara engleza practic nu as sti nimic deoarece in mod normal orice documentatie, orice informatie, are la baza engleza.
  La fel ca si tine Olix, am fost extrem de socat cand am nimerit in madrid in gara centrala la un birou de informatii despre trenuri ca nici unul din cei 3 angajati acolo nu stiau o boaba de engleza:|.. Eu nu inteleg dupa ce criterii au angajat acei oameni la un birou de informatii in care se presupune ca ar trebui sa se vorbeasca si limba engleza fiind vorba despre gara centrala a unui oras turistic important, capitala spaniei.
  Concediu placut in continuare Olix:)

 • natalia 24 June 2010, 13:01

  In scoala nu am facut engleza decat in clasele VI-VIII si pot spune ca ma descurc, chiar daca pentru unele cuvinte mai folosesc dictionarul.
  Si tata, stie putina engleza, chiar daca pronunta unele cuvinte asa cum se scriu, dar macar incearca.

 • Iza 24 June 2010, 14:23

  Stiu destul de bine engleza. Eu fiind in scoala generala sunt oarecum obligata sa o invat. Din clasele mici nu mi-a placut engleza si aveam numai media 7-8. Dar cand am trecut in clasa a7-a am avut o noua profesoara care m-a facut sa ma indragostesc de engleza si am luat totul de la 0. Si de la media 7-8 am ajuns la 10 si ma simt foarte mandra B-).

 • rares 24 June 2010, 16:56

  eu am patit o chestie asemanatoare pe aeroportul din bergamo ,unde vamesul de la controlul documentelor nu stia engleza si m-am inteles cu el prin semne :)) la fel ca si cu un politist tot din aeroport pe care l-am rugat sa imi indice locul de unde sa imi iau bagajul de cala dar am renuntat ca nici cu el nu ma puteam intelege :))

 • Oana Radu 24 June 2010, 17:12

  Trebuie si imi face mare placere sa te contrazic, la noi se vorbeste engleza mult si bine comparativ cu alte popoare, multe chiar mai luminate decat noi. Si asta n-o spun eu – ci strainii. N-o fi la noi chiar ca in Suedia sau Germania dar populatia urbana sub 35 de ani vorbeste engleza in proportie mare.
  Iar metroul nostru arata mai bine decat cel din Roma, de exemplu :D
  Na, ca ma apuca mandria nationala :D
  Pup

 • emmann 26 June 2010, 12:31

  Din cate stiu eu, noi, romanii, suntem dupa vorbitorii nativi cei mai cei la engleza; bine nu ma refer la volumul populatiei care stie, ci calitatea pe care o avem in limba :P

Post a comment