Transportul in comun in Lisabona

Suntem in a 3-a zi in Lisabona si sunt in continuare uimit de cat de misto poate sa fie gandit sistemul de transport in comun la altii fata de cum e la noi.

Incepem cu aeroportul unde nu exista hoti (ma refer aici la taximetristi), ci se face coada aia de oameni/taximetristi despre care va spuneam in prima zi. Fiecare om primeste cate un taxi si toata lumea merge cu acelasi tarif. O chestie haioasa pe care am aflat-o, cica esti taxat pentru fiecare bagaj :)

La tramvaie si autobuze plata se face la sofer, in cazul in care nu ai abonament. Se urca doar pe usa din fata, iar coborarea se face prin spate. Toata lumea plateste si toata lumea isi trece cartele cu abonamentul pe langa aparatul care le verifica.

Metroul e si el foarte simplu. Toata lumea plateste si aici (cam ca si la noi). Exista automate pentru incarcat cartele, dar si oameni care iti incarca ei cartela daca nu mai ai calatorii pe ea. Cu trenul e la fel, exista niste usi care nu te lasa sa ajungi pe peron daca nu ai trecut cu cartela (incarcata cu calatorii) pe langa un senzor. Ganditi-va daca am avea noi asa ceva ca nu ar mai exista blatisti. Am prins si controlor in tren, dar presupun ca nu a gasit pe nimeni fara bilet pentru ca nu prea avea cum. Tot in tren am prins si 2 cersetori pe care nu i-a bagat mai nimeni in seama, lucru care m-a bucurat.

Totusi, o chestie misto in tren, vazuta la localnici, e ca dupa ce citesc ziarul il pun sus in compartimentul pentru bagaje, iar altii cand urca in tren iau de acolo ziarul, il citesc/rasfoiesc, iar mai apoi il pun inapoi acolo sus. Mi se pare foarte tare! Ai dat banii pe ziar, l-ai citit si apoi parca l-ai arunca, da’ nu mai bine il dai mai departe cuiva sa-l citeasca? Nice!

Oare de ce altii pot si noi nu?

OLiX

Sunt OLiX :) Atunci cand nu postez pe blog ma auzi la radio sau ma vezi pe instagram!

8 Comments

 1. Transportul in comun in Lisabona: Suntem in a 3-a zi in Lisabona si sunt in continuare uimit de cat de misto poate… http://www.olix.ro/2010/06/23/transportu

 2. Din pacate, avem foarte multe de invatat de la ei, din toate puntele de vedere.

 3. @GeorgiaPopescu exact aici suntem acum :) Merci!

 4. Oana says:

  Sa nu uiti faptul ca la tramvaie daca vrei sa cobori apesi butonul de stop si se opreste acolo unde vrei! :D

 5. GeorgiaPopescu says:

  @OLiXbOLiX in Sintra recomand sa urcati, fie pe jos, fie cu trenuletul pana la Palacio da Pena. Enjoy Portugal!

 6. Sinziana says:

  Vai si eu am mers cu tramvaiul ala vechi, din 1872 :) he he… e super tare. Sa va duceti sus la Catedrala cu tramvaiul 21 sau 28 parca. Sa vezi ce misto se vede de acolo. Si prin centru in piata mare.

 7. miriam957 says:

  aia cu ziarul s-ar putea sa fie din dotarea metroului (asa era in Ungaria). Daca nu e asa e si mai misto! Lume civilizata, desi tot latini ca si noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *