La un moment dat cineva ma corectase intr-un comentariu pe blog ca e gresit sa scrii “diseara” si ca e corect “deseara”. Eu l-am crezut, dar am verificat mai intai in dex-ul online am gasit asa:
2 definiţii pentru diseară
DISEÁRĂ adv. v. deseară.
si
DESEÁRĂ adv. În seara zilei curente; astă-seară. ♢ În deseară = spre seară, pe înserat; (fiind vorba de poziţia soarelui) aproape de asfinţit. [Pr.: (reg.) desară. – Var.: diséară adv.] – De4 + seară.
DESEÁRĂ adv. v. astă-seară
Deci, hai sa incercam sa scriem corect !
p.s. am scris articolul asta pentru ca am observat multa lume care foloseste “diseara” in loc de “deseara” ;)
Eu tot n-am inteles. Cum e corect? Diseara sau deseara ? :)) ( Canicula e de vina, nu sunt eu tembela)
Ultima insemnare a lui Kittutza este.. Ploiesti, pazea ca vin
Chestie e ca nu am inteles :-? dar cred ca le folosesc pe amnadoua adica au acelasi inteles pentru mine :D ;)
Ultima insemnare a lui KornNT este.. Azi
ehe…e bine sa postezi din astea…chiar sunt perosane care au dubii asupra modului in care se scrie corect un cuvant…
Referitor la asta ma apuca groaza cand vad ca sunt multi, chiar foarte multi tineri, care au ajunbs studenti, chiar masteranzi si nu stiu s scrie corect chiar cuvintele uzuale, ca sa nu spun ca atunci cand se ajunge sa se scrie totul in sistemul “chat” adica se inlocuiesc literele in cuvinte nu mai recunosc limba romana.
Bietu’ Pruteanu, s-ar bucura si el sa vada ca mai e cineva preocupat de a scrie corect.
Sa nu mai zic ca intr-un referat, la facultate, o studenta scria “angajatii ii vb de rau pe patroni ca nu le dau salarii mari” (asta era contributia personala, ca in rest totul era dat jos de pe net http://www.referate.ro)…
Asa ca…ma bucur ca dai asa un indemn de a scrie corect. Un intelectual, o persoana care se respecta (adica nu e cocalar sau pitipoanca) va invata ca scrierea corecta e cartea sa de vizita.
Amandoua formele exista, dar cea corecta, cand ne referim la seara zilei, este “deseara”. Apropo deseara ce faci?:D
Ultima insemnare a lui sorin este.. Facultati de stat vs. Facultati particulare
Ăsta e aproape un moft :)
Mai grav e că mulți folosesc cu prețiozitate noua ortografie (vezi “nicio”, “niciun” etc.) fără să stăpînească ortografia lui “a fi”. Acolo e jalea :)
Ultima insemnare a lui danmesser este.. Greu de uitat (II) – Ziua 1, Ziua 2
@danmesser: zici ca-i moft ? nu stiu, eu zi ca-i normal sa incercam sa scriem corect. Da, recunosc, nici eu nu stapaesc bine ortografia lui “a fi”, dar ma straduiesc sa iasa bine ;)
din pacate olix …trebuie sa te contrazic.
daca esti un pic atent o sa observi ca ambele forme sunt corecte deci poti sa folosesti oricare dintre ele.. :)
cu dexonline ai intrat si ai vazut:)?
eo cu ala fac ce nu stiu:))..
orikm e bn ca ai postat asta ptr ca unii oameni sa stie:)…
@miriam:
Doamna profesor, rusinica…virgula intre subiect si predicat, si ziceati de bietii studenti, pff.
“Bietu’ Pruteanu, s-ar bucura si el sa vada ca mai e cineva preocupat de a scrie corect.”
@Iulian: ba cred ca aici e vorba de complement circumstantial de mod, nu de subiect. in mod normal, ai putea scrie “pruteanu, bietul de el,…” si se vede virgula mai bine. e doar inversata formula de adresare.
Este o exclamatie dupa care in mod normal se pune virgula. Nu mai cautati greseli in carul cu fan. ;)
@Rainy: asta nu e exclamatie :).
adineauri, pe mess, era verisoara mea si a scris la status “diseara ma chefuiesc” si am corectat-o si am intrat pe acest site sa vad daca am corectat-o bine ..ms :*
ambele sunt acceptate… ;)
bun si sanatos… un semianalfabet nu stie asa ceva .. chiar mi-a fost de folos . noroc( da tot diseara zic, in timp ce voi o sa spuneti OLTEAN INCAPATANAT. semnat omu cu raspuns la toate
:P si eu cautam pe google cum se scrie corect pentru ca eu folosesc deseara… :D
daca amandoua formele sunt in dictionar inseamna ca amandoua sunt corecte. trimiterea e de la ‘diseara’ la ‘deseara’ doar pt ca ‘deseara’ e primul in ordine alfabetica.
Cred ca va plictisiti…
deseara-format prin compunere,alaturare din “de” + “seara”..deci asta e forma corecta..
Corect este diseara. Cautati in Dex (dar nu cel on line) si nu va mai luati dupa toti care se gandesc sa scrie un articol doar de dragul de a se da interesanti.
Buna ziua,
Pentru ca si eu m-am lovit de aceasta nelamurire, am cautat si gasit modificarile din DOOM 2.Aici…..”diseara” a fost acceptat si introdus ca si cuvant corect. In concluzia ambele variante sunt corecte, atat deseara cat si diseara.
“- s-au admis, atât la cuvinte vechi, cât şi la cuvinte mai noi, unele forme ca variante literare libere: astăreală / astereală, becisnic / bicisnic,cearşaf / cearceaf, chimiluminiscenţă / chimioluminescenţă, corijent / corigent,delco / delcou, diseară/ deseară, fierăstrău / ferăstrău, filosof /filozof,luminiscent / luminescent, muschetar / muşchetar, pieptăn / pieptene, polologhie / poliloghie,tumoare / tumoră”
http://www.scribd.com/doc/20563345/Doom-2
Sa aveti o zi superba!
Deseara este corect…
Cea mai mare problema este caci limba romana isi pierde din
originalitate, atat cat mai era… varianta corecta a cuvantului era
“deseara”. Am spus “era” pentru caci s-a ajuns la a accepta erorile
unora in exprimare si trecera lor in limbajul curent, vezi dex, decat sa
ii indrepti pe cei ce gresesc…
o, dar de pronuntat toata lumea pronunta diseara… si mie nu imi place deseara!
long live google ca te-am gasit… cand scri mesaje tre sa te mai uti si la gramatica ;)
si “diseara” este la fel de corect..mai documenteaza-te inainte sa dai sfaturi altora!..sau mai bine zis fii mai atent cand citesti o definitie
Cea mai recenta editie a Dictionarului ortografic, ortoepic si morfologic al Limbii Romane, celebrul deja DOOM 2, publicat in 2005, a adus o schimbare in ceea ce priveste forma corecta a acestui adverb.
Pana la revizuirea dictionarului de catre Institutul de Lingvistica din cadrul Academiei Romane, singura forma corecta pentru adverbul care inseamna “ in seara zilei curente; asta-seara” era “deseara”.
Ulterior, dupa 2005, normele au fost modificate astfel ca, in prezent, sunt acceptate ambele forme ale adverbului, atat “deseara”, cat si “diseara” fiind considerate corecte din punct de vedere gramatical.
Mai mult chiar, spun lingvistii de la Academia Romana, forma “diseara” ar fi preferata lui “deseara”, insa niciuna dintre variante nu este gresita.
Cred ca in curand o sa-l bage si pe succesuri in dictionar …