Top

Cuvinte vulgare in DEX – din 2008 !

Cuvinte considerate obscene vor intra oficial în Dicţionarul Limbii Române, care este programat a fi finalizat anul viitor. Persoanele care vor rosti aceste cuvinte nu vor mai fi nevoite să se ferească, întrucât acestea vor fi recunoscute în mod public.

Membrii Academiei Române au decis să oficializeze cuvinte, cât şi o serie foarte vastă de termeni care nu au fost acceptaţi până acum din cauza atitudinii mult prea pudice a redactorilor din trecut. Astfel, Dicţionarul Limbii Române tip tezaur va avea nu mai puţin de 34 de volume la care lucrează de zeci de ani cele trei colective de filologie din cadrul Academiei Române din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. Ediţia veche a Dicţionarului Academiei, publicată la începutul secolului trecut, cuprindea termeni cum ar fi cel de „cur”, care era foarte bine explicat. Însă, prin anii `60, aceste cuvinte considerate vulgare au început treptat să fie scoase din vocabularul uzual din cauza politicii de îngrădire a libertăţii de exprimare.

Noua ediţie a Dicţionarului Limbii Române tip tezaur va cuprinde multe altele considerate de majoritatea persoanelor vulgare sau obscene. „Dacă astfel de cuvinte vor ajunge în dicţionar, nu ştiu ce se va alege cu noi. Mergem într-o direcţie total greşită şi chiar nu mai înţeleg nimic”, a declarat un cadru didactic. „Nu ştiu dacă este o idee bună sau nu. Elevii au acces la cuvintele vulgare şi expresii de tot felul. Nu mă mai miră nimic”, a adăugat un altul.

Întregul colectiv care participă la redactarea acestei lucrări prestează o muncă titanică, unora dintre literele alfabetului fiindu-le alocate chiar şi câte patru volume. Ţinând cont de fluxul informaţional din prezent, este posibil ca unele cuvinte pe care, de exemplu, un elev de liceu le foloseşte în mod frecvent, dar care nu sunt recunoscute, să fie adăugate în dicţionar.

În acelaşi timp, colectivul Academiei Române are în plan şi editarea unui Dicţionar Explicativ al Limbii Române, care să conţină o serie de termeni consideraţi în acest moment neologisme sau jargon, cum ar fi marfă, beton, cool sau naşpa.

De asemenea, în Dicţionarul Limbii Române vor mai intra şi unele cuvinte considerate obscene de către vorbitorii obişnuiţi cum ar fi p**a sau altele de acest gen. Astfel, refrenul celebru al unei formaţii de hip-hop, “Zi pu…la, la” sau Povestea Pulei, de Ion Creangă, nu vor mai putea fi privite cu ochi critici.

Sursa

Zic e destiu de ciudat ce urmeaza sa se intample, totusi, in mass-media audio-vizuala cred ca va exista in continuare CNA-ul care va pastra limitele bunului simt sau, vor face, la fel ca la americani, vor permite folosirea unor astfel de cuvinte, atata timp cat nu au un continut sexual.

Written by: OLiX

Sunt OLiX :) Atunci cand nu postez pe blog ma auzi la radio sau ma vezi pe instagram!

Latest comments

  • Nashu_mare 27 November 2007, 15:18

    Cum adica fara caracter sexual? Adica “imi bag P\/L/\ in masina ta de tocat”?

  • Rali 27 November 2007, 19:42

    ….:))) deci toate ca toate…da’ John Branch a scris o poveste cu asa un titlu ? LOL :D…scuza-mi ignorantza…dar daca stie cineva povestea, sa-i redea firul eipc…is asa de curioasaaa :D

  • C.Marza 11 May 2008, 13:18

    Societatea evolueaza ,¡n b¡ne desigur ,desi structurile retrogade raman in continuare cu nostalgia trecutului .Pentru ei timpurile trecute au fost mereu mai bune.E normal ,ca pe fondul dezvoltarii sociale ,sa aiba loc si o schimbare a valorilor . Dupa ce criterii anumite lucruri sunt considerate obscene ?.Viata sexuala e ceva normal ,de ce nu ar fi normale si cuvintele care o descriu ! De ce ar fi considerate “vulgare” cuvinte care ajuta la o mai buna comunicare ?!.

Post a comment