Top

Ziua CD-ului

Acum 25 de ani, in 19 august se inventase .. CD-ul !

Din momentul in care primul Compact Disc a fost produs, pe 17 august 1982, s-au vindut peste 200 de miliarde de exemplare.

Revolutia s-a produs intr-o periferie a orasului Hanovra din Germania, acum 25 de ani, cand noul format audio s-a pregatit sa ia locul precursorului sau, vinilul. La acea vreme, Polygram, fosta filiala a grupului olandez Philips, a prezentat primul lor CD de pe care se putea asculta ultimul album al grupului ABBA, “The Visitors”. Muzica isi schimba din acel moment dimensiunea, placile negre fiind inlocuite de primele formate digitale, relateaza ,,Le Figaro’’.

Melomanii s-au entuziasmat in fata noului fenomen, desi citiva nemultumiti acuzau inca fidelitatea superioara a mai vechiului vinil. Cu toate acestea, promotorii suportului au avut argumente numeroase pentru a convinge publicul. Nu mai era necesar sa intorci discul dupa patru sau cinci piese, deoarece noul CD continea din start 64 de minute de muzica. Noua inventie ocupa in plus mai putin spatiu si nu putea fi zgiriat, calitate care s-a dovedit ulterior nu tocmai adevarata. In plus, durata sa de viata este imensa: aproximativ 100 de ani. Iar o data cu utilizarea sa pe scara larga, pretul pe unitate urma sa scada, conducind la democratizarea muzicii. Lucrul acesta s-a si intimplat, iar o data cu lansarea sa comerciala, in 1983, “200 de miliarde de CD-uri au fost vindute in lumea intreaga”, reaminteste compania Philips. Piata a decolat intr-adevar, atingind culmea in 2000, cu 13,2 miliarde de dolari, dupa ce la sfirsitul anilor ’80 CD-ul inlocuise complet vinilul.

Succesul CD-ului se datoreaza in primul rind faptului ca doua grupuri ce activeaza in domeniul electronic, olandezii de la Philips si japonezii de la Sony, au fost de acord sa ingroape securea razboiului. Fara sa reia disputa din jurul videogramelor, companiile au colaborat incepind cu 1979 pentru a elabora acelasi CD audio. Acestea au conceput micul disc argintiu, cu 11,5 centimetri in diametru, care putea fi citit cu ajutorul unui laser. Formatul a fost mai apoi declinat si pentru computere, care a dus la aparitia primelor copii pirat ale CD-ului, la sfirsitul anilor ’90, dar si pentru formatul video (prin aparitia DVD-urilor) si a filmelor de inalta rezolutie (Blu-Ray si HD DVD). Cu toate acestea, pionierul muzicii electronice este amenintat azi de Internet. Incepind cu primii ani ai noului mileniu, internautii au prins gustul pentru download de formate MP3, pe care le asculta direct pe computer sau pe walkman-uri.

sursa Cotidianul

Written by: OLiX

Sunt OLiX :) Atunci cand nu postez pe blog ma auzi la radio sau ma vezi pe instagram!

Latest comments

Post a comment