Top

Blog DISPERAT de 1 + 8 martie :)

Oameni bun,hahalere, stimati PRMisti, dragi femei, mane, doamne si domnisoare :)

1 MARTIE

Mărţişor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sari la: Navigare, căutare
Şnurul roşu cu alb

Şnurul roşu cu alb

Mărţişorul (1 martie) – sărbătoare tradiţională românească a primăverii, a prospeţimii, a bucuriei, a victoriei binelui împotriva răului. Cu această ocazie femeile primesc mici cadouri, obiecte decorative (mărţişoare), legate cu un şnur alb-roşu, ca simboluri aducătoare de noroc şi bunăstare. Roşul este considerat culoarea primăverii, iar albul culoarea iernii. Se asociază de obicei flori timpurii de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul.

Tradiţia sărbătorii are o vechime de mii de ani, primele dovezi arheologice datând din vremea Geţilor. Originile obiceiului se găsesc şi în sărbătorile romane în cinstea zeului Marte zeu al fertilităţii şi al vegetaţiei sau în echivalentul acestora din Tracia, sărbătorile în cinstea zeului Marsyas Silen. Femeile dace purtau monezi sau pietricele asociate cu fire de lână roşii si albe pentru a avea noroc şi un an productiv.

Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria unde se cheamă Marteniţa (Мартеница), Macedonia, Albania.

Mărţişorul este o traditie românească veche de peste 8000 de ani. Cele mai vechi dovezi ale acestei Sarabatori au fost descoperite de arheologi la Schela Cladovei, Mehedinţi . Mărţişorul este format din doua snururi impletite asemenea ADN-ului. Rosul inseamna iubirea, iar albul divinitatea. Sarbatoarea Mărţişorului simbolizeaza renasterea vietii, reintoarcerea la viata.Exista cercetatori care cred ca e vorba despre reintoarcerea la viata dupa Potopul Biblic.

8 MARTIE

Ziua internaţională a femeii

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Sari la: Navigare, căutare

În anul 1977 Adunarea Generală a ONU a proclamat printr-o rezoluţie Ziua Naţiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor şi Pace Internaţională. O sărbătoare a femeilor, recunoscută internaţional, dar fără a se preciza o zi anume, a fost hotărîtă încă din 1910, de Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga. Următorul pas în instituirea unei zile dedicate femeii l-a constituit proclamarea, în 1975, de către ONU, a Anului Internaţional al Femeilor şi declararea perioadei 19761985 ca Deceniu ONU pentru condiţia femeii.

n-am chef de explicatii .. cu toate ca aveam .. poate o sa revin cu unele la un moment dat..Problema e ca oamenii au cam uitat care e diferentza intre 1 si 8 martie. Cand eram mai mic stiam ca de 1 martie dau martisor, de 8 dau flori si chestii mamei si doameni invatzatoare. Acum dam flori, cadouri, martisoare, pupici si de 1 martie si de 8, nimeni nu mai stie exact ce se sarbatoreste si ce trebuie sa dai. Oamenii au ajuns doar la partea de .. profit, adica sa dai ceva unei femei.. Si .. nu-i frumos :(

Written by: OLiX

Sunt OLiX :) Atunci cand nu postez pe blog ma auzi la radio sau ma vezi pe instagram!

Latest comments

 • avatare 4 March 2008, 16:11

  da.. poate ca ai dreptate,

  dar pana la urma e un motiv de bucurie, sarbatorim venirea primaverii…

  cu martisoarele nu sunt de acord.. dar niste mici cadouri cred ca merita si fetele/femeile de 8 martie… mai ales ca acuma cred ca a intrat in constiinta tuturor tipelor ca pe 9 martie e ziua barbatului, deci trebuie sa se revanseze… :)

  free from me:
  http://www.avatarul.ro/1-8martie/

  enjoy

 • sorina 26 January 2009, 23:25

  E frumos de 1 Martie

Post a comment